Organisatie
Zorg voor het personeel is voor de maatschappelijk betrokken en bewuste organisatie die AVROTROS is een hoge prioriteit. De verantwoordelijke rol die een publieke omroep in de maatschappij heeft, begint bij
verantwoordelijkheid voor en loyaliteit naar de directe medewerkers. Dat betaalt zich uit in hoge scores. Uit interne onderzoeken blijkt dat ruim 90 procent van de medewerkers met plezier naar het werk gaat. Ruim 85 procent voelt zich inhoudelijk betrokken en meer dan 80 procent is tevreden over de gesprekken die met leidinggevenden worden gevoerd.
Personeelsleden krijgen de ruimte zelf initiatieven te ontplooien en hebben ook in 2019 steeds meer verantwoordelijkheid gekregen. De digitale werkomgeving is dusdanig ingericht dat medewerkers zelf ziekte- en verlofdagen invullen, de digitale dashboards maken de personeelsdossiers real time inzichtelijk. Binnen alle afdelingen wordt het digitaliseren aangemoedigd, wat leidt tot een verminderde bureaucratie, een sterk gereduceerd papierverbruik. Vanuit de eigen verantwoordelijkheid worden ook de gesprekken met leidinggevenden ingevuld. Waar dit in een traditionele werkvorm vaak eenrichtingsverkeer was, is het binnen AVROTROS een gezamenlijke verantwoordelijkheid geworden. Ook hier weer geldt dat dit leidt tot een hogere betrokkenheid tot baan en functie-inhoud.
Over het hele jaar genomen waren er in 2019 gemiddeld 393 FTE in dienst (396 in 2018).
Gezond personeelsbeleid is voor AVROTROS een belangrijke pijler onder de maatschappelijke rol die het wil vervullen. Gezondheidsmanagement, waaronder het ARBO- en verzuimbeleid, maakt daarom een aanzienlijk deel uit van het personeelsbeleid zoals AVROTROS dit voor ogen heeft, met als
doorlopend doel de medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Dat wordt gerealiseerd door veel aandacht te geven aan enerzijds persoonlijke groei en ontwikkeling (werktevredenheid) en anderzijds zowel op geestelijk als lichamelijk vlak focus te houden op preventie. Dit beleid werpt met een verzuimpercentage van gemiddeld 2,89 procent, weer een fractie lager dan in 2018, zijn vruchten af.
De directie realiseert zich dat men een bijzondere verantwoordelijkheid heeft omdat de omroep publiek geld ontvangt om haar taken uit te oefenen. Integriteit is dan ook uitgangspunt van het beleid van AVROTROS. Belangrijk onderdeel daarvan is het voorkomen van belangenverstrengeling. Dit gebeurt
door te sturen op een open organisatiecultuur waarin wordt gesproken over normen en waarden. Specifiek voor leidinggevenden geldt dat er aandacht is voor voorbeeldgedrag. Voor alle medewerkers geldt dat jaarlijks wordt gevraagd om een compliance verklaring in te vullen waaruit blijkt dat geen sprake is van belangenverstrengeling. Daarnaast is een klokkenluidersregeling van kracht conform eerder genoemde code.
Naleving van de wet- en regelgeving behoort tot de primaire taken van AVROTROS. Er is een focus op compliance bij de Mediawet, Aanbestedingswet, Algemene Verordening Gegevensbescherming, Wet normering topinkomens, de Governance code Publieke Omroep 2018. In 2018 zijn de Governancecode van het CIPO en de Beleidsregels van het Commissariaat van de Media over Governance en Interne Beheersing vernieuwd. Veel van de daarin opgenomen uitgangspunten waren al onderdeel van de governancebepalingen binnen AVROTROS. Op een aantal punten zijn deze geactualiseerd en uitgewerkt o.a. in de Mediacode van AVROTROS.
Ook in 2018 is er aandacht besteed aan de verbetering van de interne organisatie. Bedrijfsprocessen die deugdelijk zijn ingericht en zorgvuldig worden beheerst, leveren een belangrijke bijdrage aan een gedegen administratieve organisatie en verkleinen het risico dat publiek geld wordt besteed aan doeleinden waar het niet voor is bestemd. Zo wordt in de administratie een zorgvuldig onderscheid gemaakt tussen hoofd- en neventaken om publieke- en private geldstromen te kunnen verantwoorden. Ten aanzien van de interne beheersing constateert de accountant in de management letter dat AVROTROS in-control is. Beheersings- maatregelen zijn effectief ontworpen.
Op het gebied van automatisering is in 2019 een belangrijk deel van de kantoorautomatisering vervangen. Onder andere de mail en agenda applicaties zijn vervangen door een software pakket voor mail, agenda en opslag en het delen van documenten, waarmee makkelijk kan worden (samen)gewerkt. Systemen zijn gemigreerd naar de ‘cloud’ waardoor het niet meer uitmaakt waar wordt gewerkt of op welk apparaat. De migratie is probleemloos verlopen.
De financiële verslaglegging is opgesteld rekening houdend met BW2 titel 9; De Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving 2017 (hierna RJ); De Regeling financiële verantwoording landelijke publieke media-instellingen en de NPO 2016 (hierna: Handboek) ; Mediawet 2008, Mediabesluit 2008 en Mediaregeling 2008; Europese wet- en regelgeving ; Wet normering topinkomens (en controleprotocol) ; Afsluit- en aanwijzingen brieven van voorgaande jaren, en Overige voorschriften en beleidsregels van het Commissariaat en is voorzien van een goedkeurende controleverklaring van de externe accountant. AVROTROS staat aan het hoofd van een groep rechtspersonen waaronder voornamelijk uitgeverijen van programmabladen. Een toelichting daarop wordt gegeven in de jaarrekening onder groepsverhoudingen.